Step

Step je vrlo uzbudljiv i zabavan oblik plesa, u kojem plesači nose posebne cipele opremljene metalnim pločicama (tepovi), koristeći tako svoje noge poput bubnjeva stvarajući razne rimičke obrasce - "tapping, sliding & clicking" udarajući nogama o tvrdu podlogu.  Upravo izraz step, engl."tap" je izvedena iz šupljeg zvuka koje step plesač proizvodi kada male metalne ploče na plesnim cipelama dodiruju tvrdi pod.  

Ovaj poseban način korištenja stopala razlikuje step od ostalih vrsta plesa i daje mu posebnu draž. Kada gledamo bilo koju drugu vrstu plesa, vidimo, ali ne čujemo ritmičke uzorke. Čujemo glazbenu pratnju i povezujemo ono što vidimo sa zvukom. U stepu, uz to što vidimo, istovremeno i čujemo ritmičke uzorke koje proizvode pokreti stopala. U tome je posebna čar i draž stepa.

Ono što je danas poznato kao step potječe zapravo iz dva primarna izvora, koji su se tijekom povijesti izmiješali. U početku, step je došao iz Irske oko 400. godine, i taj se ples često naziva "pradjedom" stepa, no elemente današnjeg stepa ustvari su započeli crnački robovi na jugu SAD-a koji su udarali ritam i plesali na riječnim brodovima. Također, elemente stepa zvane zapateado ima i španjolski flamenco... No, bez obzira na porijeklo, step je danas poznat kao 100% američki plesni oblik, poznat i kao tzv. Hollywoodski / Broadwayski stil, koji su proslavili Freda Astairea i Ginger Rogers u svojim mjuziklima.

Mnoga djeca i odrasli danas stepaju za zabavu i vježbu. Ovaj tip plesa predstavlja i izuzetan oblik aerobnog vježbanja, koji razvija kontrolu mišića, koordinaciju i snagu, te unapređuje kreativno izražavanje, maštu, te osjećaj za ritam i glazbu.

Stepati možeš naučiti i ti, bez obzira na godinje ili predznanje - početnici započinju s učenjem pojedinačnih osnovni step koraka, koje dalje kroz vježbu povezuju u nizove i sve kompleksnije sekvence...korak po korak, vježbajući tako kroz ples i zabavu.

Plesne cipele možete bez problema nabaviti u Hrvatskoj ... kao jedan od dućana sa step opremom izdvajamo NTS sportswear i Plesna Oprema Zajec.   

Oni napredni step plesači natječu se u kategorijama solo, par, trio, te grupama (mala grupa i formacija) i u dobnim kategorima djeca (do 11.g,) , juniori (do 15.) i seniori. 

 Voditelj programa: Marko Šobak, Laura Šeremet

Termini

Moguće su kombinacije satova iz raznih plesnih stilova, te uključivanje novih polaznika tokom cijele godine!

U nastavku mala poslastica sa zadnje Modus produkcije - naši mali i veliki steperi :)

Fun time yesterday with Marko Šobak, MoDus Klub Snježana Lilek, Lorenna Stanić, Lucija Vuksanovic, Nika Dolušić, Nika Žagar, Nensi NovacicPetra Zajec, Maja Zajec, Nina Draženović

Posted by Nia Lazar Vlasic on 8. lipanj 2015

Kontaktirajte nas

Zovite, pišite

modus.dance@gmail.com
(+385) 99 35 39 713
(+385) 98 47 80 61
(+385) 1 66 71 595

Posjetite nas

Zagrebački Velesajam, Paviljon 6
Avenija Dubrovnik 15
10 020 Novi Zagreb

Radno vrijeme

Na Velesajmu smo svaki
Pon - Pet 17-22 h
Sub 11 - 14 h